Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

a

Грейпфрутът е вреден когато се приема заедно
с лекарства


 

Закуската на половин грейпфрут от доста време се счита за един от най-здравословните начини за започване на деня, сочна алтернатива на зърнените закуски или пържени теста. Възможно ли е обаче тази „супер храна“, която е бъкана от витамини и минерали да вреди повече отколкото да действа здравословно? Изследователи предупредиха, че този плод реагира с голям брой лекарства, които се пият от милиони всеки ден и може да предизвика ужасни странични ефекти като се почне от стомашно кървене и се стигне до проблеми с бъбреците, мускулни болки и аритмия. Лекарите казват, че сме несериозни спрямо опасността от приемането едновременно на лекарства и грейпфрут и по този начин приемаме излишни рискове.
Каква е истината зад тези страховити твърдения и как яденето на този „здравословен“ плод поражда опасности?

Какъв е проблемът?
Учудващо само една чаша сок от грейпфрут е достатъчна да утрои действието на някои противоракови, сърдечни, антихолестеролни или болкоуспокояващи лекарства. Преди 20 години докторите откриват, че грейпфрутът прави някои препарати опасно силни. Но от тогава списъкът с лекарства, които се влияят от едновременен прием с грейпфрут значително е нараснал.
През последните четири години броят на взаимодействащите с плода лекарства вече е достигнал цифрата 43, според проучване публикувано в Канадския медицински журнал. В Европа всички тези лекарства се пият след предписание с рецепта. За други 42 лекарства се приема, че приемани едновременно с грейпфрут дават средни по значимост странични ефекти. На лекарите се препоръчва да съветват пациентите какви са рисковете, а и на листовките на лекарствата се описват опасностите от едновременен прием с грейпфрут. Често сред изобилната информация, която пациентите четат за ново лекарство предупреждението за грейпфрута се пренебрегва.

Страничните ефекти от свръхдози причинени от грейпфрута могат да бъдат ужасяващи. Някои пациенти страдат от ниско кръвно налягане и колапс на имунната система. Как става това? Учените работят отскоро върху действието на грейпфрута. Проблемът се крие в химикали в плода наречени фуранкумарини. Те се произвеждат от растението като защитен механизъм срещу вредители. Концентрацията на фуранкумарини в грейпфрута не е токсична, но те си взаимодействат с химикал с името цитохром Р450 3А4, който се произвежда естествено в чревния ни тракт.
 

Този ензим участва в метаболизма на някои лекарства, като контролира количеството което се усвоява в кръвоносната система. За това някои фармацевтични компании увеличават дозата в някои таблетки за да компенсират действието на ензима. Ако фуранкумарините присъстват в храносмилателната система, те спират действието на цитохром Р450 3А4. В резултат по-голямо количество от лекарството навлиза в кръвоносната система и пациентът се излага на риск от свръхдоза. Малка порция грейпфрут може да предизвика ефект дори и да е консумирана часове преди пациентът да си пие лекарствата. Ефектът от смесването на лекарства и грейпфрут може да има драматични последици. При тестове пациенти приемащи лекарството против високо кръвно налягане фелодипин, нивата му се повишили три пъти след изпиване на чаша сок от грейпфрут, за разлика от тези пациенти, които изпили лекарството само с чаша вода.

Хората които ядат много и често грейпфрут за дълъг период от време се излагат на по-висок риск. Д-р Дейвид Бейли от изследователския център в Онтарио, който публикува свое изследване по темата казва: „Една таблетка с чаша сок от грейпфрут може да се равнява на пет или десет таблетки приети с чаша вода. Тека че неусетно можете да преминете от терапевтична доза на лекарството до токсична само заради едновременния прием с грейпфрут.“ Различни по предназначение лекарства се влияят от грейпфрута. От болкоуспокояващи и успокоителни до лекарства против рак и против високо кръвно налягане. Една от групите е тази на статините – лекарствата симвастатин, ловастатин и аторвастатин, които се приемат от много хора за снижаване нивата на холестерола. Антибиотикът еритромицин е друго разпространено лекарство, чието действие се усилва от грейпфрута. Други такива лекарства са тези, които се приемат при уринарни инфекции и лекарства за третиране на кожата. Лекарството клопидогрел се предписва за разреждане на кръвта при инфаркти или сърдечна недостатъчност. То може да има усилено действие заради грейпфрута, но може и напълно да изгуби лечебните си свойства. Списъкът с лекраства включва и такива които третират депресия, биполярно разтройство, шизофрения. Опасен е приемът на плода с лекарства за бъбреци. Общото при всички лекарства е че се приемат през устата.

Страничните ефекти при смесване на лекарства и грейпфрут варират в зависимост от конкретното лекарство. Но някои ефекти са смъртоносни. Предозирането на антибиотици, някои антипсихотични лекарства може да предизвика сърдечна аритмия или внезапна смърт. През 90-те години пациент в САЩ почина след прием на грейпфрут и антихистаминовото лекарство за лечение на алергия Терфанидин. Той пиел лекарството два пъти дневно със сок от грейпфрут. Стомашно кървене е възможно след прием на грейпфрут и лекарства за разреждане на кръвта като апиксабан и ривароксабан.
Предозирането на статините води до болезнено опасно разкъсване на мускулна тъкан. След като мускулните протеини навлязат в кръвта те увреждат бъбреците и може да се получи бъбречна недостатъчност. Други симптоми са мускулни болки, отоци, повръщане и диария. При възрастните хора ефектът е по-голям.

Имали други опасни плодове?
Грейпфрутът е най-голямата заплаха, но и други плодове си взаимодействат с лекарства. Портокалите и лиметите също съдържат съставка, която причинява проблеми. Портокаловите и ябълковите сокове могат да намалят действието на лекарства против рак, за сърце или за високо кръвно налягане. Бетаблокери, антибиотици и средства против треска отслабват при пиене на сок до два часа преди приема на лекарствата. Причината се казва нарингин /химикал, който прави плодовете горчиви/, който спира лекарствата да преминат в кръвния поток – точно обратното се случва при грейпфрута.

Д-р Греъм Арчард, говорител на Кралския колеж за общопрактикуващи лекари казва: „Жизнено важно е хората не пренебрегват предупрежденията за едновременен прием на лекарства и плодове. Ако ползват тези лекарства е важно да не ядат грейпфрут. Това, че досега не сте имали явни проблеми не означава, че няма да ви се случи в бъдеще. В по-голямата си част тези лекарства се изписват с рецепта и лекарите трябва да информират пациентите за проблемите с грейпфрута. Някои пациенти не четат цялата предоставена им информация, така че е важно да четете листовките,които придружават всяко лекарство.“

Лекарства против рак
Дасатиниб - левкемия
Ерлотиниб
Еверолимус
Лапатиниб
Нилотиниб
Пазопаниб
Сунитинб
Вандеттаниб
Венурафениб


Против инфекции
Еритромицин - антибиотик
Халофантрин – против малария
Маравирок – при ХИВ
Прикуин- против малария
Хинин – против малария
Рилпивирин при ХИВ


За снижаване на холестерола
Аторвастатин
Ловастатин
Симавстатин


Сърдечно-съдови
Амиодарон – при аритмия„
Апиксабан – за разреждане на кръвта
Дронедарон при аритмия
Еплренон при инфаркт
Фелодипин – при високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност
Нифедипин – при високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност
Куинидин – при аритмия
Ривароксабан – за разреждане на кръвта
Тикагрелор - за разреждане на кръвта след инфаркт


Централна нервна система
Алфентанил на таблетки – болкоуспокояващо
Фентанил на таблетки – болкоуспокояващо
Кетамин на таблетки фентанил на таблетки – болкоуспокояващо, успокоително
Луразидон - шизофрения
Оксикодон - болкоуспокояващо
Пимозид - шизофрения
Зипразидон – шизофрения, мания, биполярно разтройство

Стомашно-чревни
Домперидон – против гадене

Имунопотискащи
Циклоспорин
Сиролимус
Такролимус
 

Уринарен тракт
Солифенацин
Силодозин – при уголемена простата
Тамсулозин – при уголемена простата

 

 Copyright© 2000-2010 Filibe.com® Всички права запазени