Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

 

7 опасни взаимодействия между храни и лекарства


 

Преди време публикувахме статия от която стана ясно, че едновременният прием на грейпфрут и някои лекарства е вреден/виж тук/. Там само мимоходом бе споменато и за други възможни опасни комбинации. Предлагаме на вниманието ви още 7 храни и лекарства, които не трябва да се съчетават. Препоръките са на Джен Улф, доктор по фармация, Мери Елън Гъликсън, доктор по фармация, работи в клиниката Маршфийлд в Уисконсин, Никол Гатас, професор по фармация в колежа Сейнт Луис, д-р Ерик Нюмън от Мърси Медикъл Сентър в Балтимор и Том Уийлър, доктор по фармация от Мейсъник Медикъл Сентър в Чикаго.
 

1. Лимети/зелени лимони/помело и портокали и лекарства против кашлицаЛиметите, помелото и портокалите могат да блокират ензима, който разгражда статините и други лекарствени субстанции сред които декстрометорфан, който се употребява за лечение на хора със суха и дразнеща кашлица. У нас е познат под наименованията демефан сироп или хюмексдрай сироп. При едновременна употреба на горе споменатите плодове и декстрометорфан се увеличават проявите на страничните ефекти сред които сънливост и халюцинации. При употреба на плодовете със статини има риск от увреждане на мускулните тъкани. Ефектът след ядене на тези плодове продължава повече от ден, затова ако вземате лекарства, се въздържайте от тези цитруси. Ако сте фен на цитрусите и трябва да пиете лекарства, винаги питайте за нежелани взаимодействия.
 

 

 


2. Млечни продукти и антибиотици


Някои антибиотици, сред които Ципрофлоксацин се свързват с калция, желязото и други минерали, съдържащи се в млечните продукти. Това предотвратява усвояването на антибиотиците и намалява способността им да въздействат върху инфекциите, казва д-р Гъликсън. Ако ви предпишат антибиотици, питайте дали са от класа на тетрациклините или флуороквинолоните. Ако е така, избягвайте мляко, кисело мляко, сирене и кашкавал поне два часа преди да пиете лекарството  и два часа след това.

 

 

 

 


3. Пушени меса и антидепресанти


Проверете листовката на антидепресанта, който ви е предписан. Ако е от групата на инхибиторите на моноамин оксидаза / търговски наименования Марплан, Нардил, Емзам или Парнат/ комбинирането му с пушени меса богати на аминокиселината тирамин може да предизвика опасни за живота пикове в кръвното налягане, казва Гъликсън. Засъжаление тук попадат не само пушени меса и риба, но също и червеното вино, киселото зеле, кренвирши, зрели сирена и модерната напосъледък жива бира. Добрата новина е, че обикновената бира е безопасна в комбинация с антидепресанти. Другата добра новина е, че инхибиторите на моноамин оксидаза се заменят от по-ново поколение антидепресанти, които нямат същия ефект върху нивата на тирамина, казва д-р Гатас.

 

 


4. Шоколад и Риталин


Риталин е лекарство, стимулант, който е достъпен само по лекарско предписание. Лекарството влияе на мозъка и нервната система и работи по отношение на контрола на импулсите и хиперактивността. Поради тази причина, лекарството често се предписва за лечение на разстройство с дефицит на вниманието (ADD ) и дефицит на вниманието и хиперактивност ( ADHD) , както и нарколепсия. Тук проблемът идва от кофеина и стимуланта теобромин, които съдържа шоколадът. /По тази причина шоколадът е смъртоносен за кучетата, те не могат да разграждат теобромина. / Комбинирането на всички стимуланти от шоколада и риталина може да доведе до хаотично поведение и припадъци. При прием на лекарството, шоколад може да се яде само ако между двата приема има пауза от няколко часа. „Колкото е по-черен шоколадът, толкова повече кофеин и теобромин съдържа”, казва д-р Уийлър.

 


5. Ябълков сок и противоалергични лекарства


Не пийте сок от ябълки, портокали и грейпфрути, ако приемате Алегра /фексофенадинов хидрохлорид/ за сенната си хрема. Или го правете поне 4 часа след като вземете лекарството. Тези плодови сокове потискат пептида, който транспортира лекарствената субстанция от червата до кръвния поток. В резултат от понижената абсорбция лекарството е със 70 на сто по-малко ефективно и няма да подейства на сенната ви хрема. Други лекарства също разчитат на този пептид така, че намалете соковете или ограничете приема им с часове след лекарствата, ако пиете антибиотиците ципрофлоксацин, левакин, изкуственият хормон използван за лечение на заболявания на щитовидната жлеза л-тироскин /синтроид, цитомел и др./, лекарството против алергия и астма – сингулар.


6. Канела и варфарин


Варфаринът понижава риска от образуване на тромби в сърцето при предсърдно трептене или след поставяне на изкуствени сърдечни клапи. Хората приемащи средството за разреждане кръвта варфарин биват предупреждавани да внимават с приема на съдържащи витомин К храни като броколи и зелени салати. Тук има и друг риск и това е канелата. По-точно растението Cassia cinnamon /или китайска канела/, което се отглежда в азиатските страни като Индия, Индонезия, Малайзия, Виетнам, Тайланд. Истинската канела се добива от кората на цейлонската канела / Cinnamomum verum /. Cassia cinnamon /или китайска канела/, съдържа кумарин, който разрежда допълнително кръвта и може да увреди черния дроб. За съжаление на опаковките на продаваната в България канела не пише от кое растение е добита подправката /бележка на редактора/ Съдържанието на кумарин в цейлонската канела е в пъти по-ниско от това в китайската. Д-р Нюмън препоръчва на приемащите варфарин да ползват цейлонска канела. /На снимката ляво - цейлонската канела / Cinnamomum verum / дясно - Cassia cinnamon /или китайска канела/

7. Алкохол и парацетамол


Ензимът, който разгражда алкохола и парацетамола е един и същ. Най-добре е да има поне 6 часа пауза между приема на парацетамол и алкохол. Тук става въпрос и за многото препарати против простуда и грип съдържащи парацетамол, като тайлол, панадол и т.н. Големият риск идва ако пиете алкохол редовно, тогава не е добра идея да ползвате парацетамол. Съчетаването им за продължителен период от време уврежда бъбреците и черния дроб, казва д-р Уийлър.

 

 

 

 

 

 

 Copyright© 2000-2014 Filibe.com® Всички права запазени