Какво съдържа креатинът?

 

Въпросът “Какво съдържа креатинът?” е малко неточен, тъй като креатинът сам по себе си се разглежда като вещество, което тялото няма нужда да разгражда.Веществото е заменима аминокиселина, която се произвежда от тялото по около 2 г на ден.Препоръчва се, тъй като той се съдържа изключително в мускулите и пълни тъканта с вода.По този начин само след 3-4 седмици прием, мускулната клетка задържа много повече вода в себе си и може да добави няколко килограма повече маса.Мускулите изглеждат свежи и напомпани.В интерес на истината креатинът се е употребявал още от половин век насам и е служил основно за да дава сила. Креатинът има много по-добро действие при хора, които за пръв път го вземат.Освен това при поддържаща фаза може да вземате само 2г дневно.Препоръчителната форма е креатин монохидрат!

 

Кога е по-добре да се взима креатинът – преди или след тренировка. Аз мисля, че ми действа по-добре преди натоварване. Искам да чуя и вашето мнение.

Всичко зависи от вашите цели. Естествено е креатинът да ви подейства по-добре преди тренировка, защото той дава енергия и ще ви помогне за тренировките. Ако искате да заредите от него в клетките обаче, е по-добре да се вземе след тренировка, когато натоварването е свършило. По принцип креатинът се е използвал от силовите атлети още от 50-те за да им дава допълнителна сила преди тренировките. Бодибилдърският ефект се търси след натоварване и когато целта е маса, по-добре е той да се вземе тогава. Ако искате да се подсигурите, още по-добра идея е 2г преди тренировка и 3г след. Така ще имате оптимален ефект. Просто зависи от целта.

 

Могат ли с креатинът да се качат килограми? Вреди ли задържането на вода в мускулната клетка? Верни ли са слуховете, че прекомерната употреба на креатин води до рак?

Да, от креатинът може да очаквате до 5кг чиста мускулна маса, ако сте начинаещ. Имайте предвид, че 90% от придобитите килограми ще са вода.

 

Аз съм начинаещ. Ако трябва да избирам между протеин и аминокиселини кое бихте ми препоръчали? Започнах да се съмнявам дали креатинът наистина действа – вече го взимам повече от месец и не виждам резултат!

И протеинът и аминокиселините имат своето място. Протеинът можете да го пиете през целия ден, тъй като се разгражда по-бавно и осигурява плавен поток на аминокиселини в кръвта. Аминокиселините може да вземате след тренировка- те навлизат в кръвта почти веднага. Креатинът действа, но зависи от фирмата производител и от начина на вземане. Той ще подейства когато е направен по HPLC технология, 99,9% чист креатин монохидрат и тъй като е фина добавка, потърсете някой по-скъп чуждестранен производител, от който хората са доволни. Удачно е и да направите зареждане с по 20 г на ден и след това минете на 3г на ден. Силовите постижения ще се променят много трудно и след много време. Взривна сила няма да получите само то креатина.

 

Как действа глюкозата и ако обичате дайте повече информация за тези аминокиселини (BCAA).

Глюкозата, фруктозата и декстрозата са все прости въглехидрати, които стимулират отделянето на инсулин. Напоследък стана много модно да се взимат прости въглехидрати след тренировка с цел да се увеличи капацитета на мускулната клетка и да се вкарат повече мускуло-изграждащи вещества вътре в нея. BCAAs e съкращение от Branch chained amino-acids, на български: верижно-разклонени аминокиселини. Това са Левцин, Изолевцин и Валин, които са първите три, изчезващи от мускула, разградени белтъци. В комбинация с глюкозата те ще ви дадат изграждащ ефект. Един от най-добрите културисти в света – Джей Кътлър – ползва тази могъща комбинация.

 

Аминокиселините вредни ли са? Ако не, как и в какви количества да се вземат?

Аминокиселините не са вредни! Те са структурните единици на белтъка и се усвояват веднага от тялото. Те са основните материали за изграждане на мускулната тъкан и представляват най-добрата храна за нея. Могат да се взимат сутрин и след тренировка, но количеството зависи от вида на таблетката (има 1800, 2700, 5300 и т.н.).

 

Искам да попитам достатъчно ли е след трениновка за маса да взимам само глюкоза. Комбинацията глюкоза и аминокиселини подходяща ли е за натрупването на мускулна маса.

Комбинацията е удачна, но само глюкоза няма смисъл да приемате - тя е въглехидрат, който няма изграждащо действие. Ако търсите голям ефект, добавете и креатин. Така ще действате максимално за “помпането” а клетката.

 

 

За маса глутаминът по-добър ли е креатина?

Глутаминът е по-добрият вариант, тъй като е най-разпространената аминокиселина в мускулите.

 

За маса протеинът да се взима преди или след тренировка?

Най-добре е протеинът да се вземе след тренировка.

 

Какво е суроватъчен изолат?

Това са наполовина усвоени протеини, които са почти готови за всмукване от тънките черва. Те ще ви осигурят бързо усвояване.

 

За маса добра ли е комбинацията от аминокиселини, глутамин и креатин? Бихте ли ми препоръчали някакви фирми?

Комбинацията е много добра. Погледнете Universal, MLO, Biotech и Optimum.

 

Знаете ли нещо повече за “VANADIL SULFATE”?

Ванадил Сулфатът спомага за регулирането на нивото на кръвната захар. Използва се широко от тежкоатлети, тъй като предизвиква мощна секреция на инсулин и следователно изпълва мускулната клетка максимално с хранителни вещества.

 

Соевият протеин може ли да свърши също толкова добра работа колкото и суроватъчният – имам предвид това, че той е от растителен произход?

Що се отнася до аминокиселинния профил на соевия протеин, то той е дори по-добър от този на суроватъчния и съдържа всички незаменими амникиселини. Проблемът при него е, че като структура белтъчните му молекули не са толкова близки до човешките и на тялото му е нужно повече време за да ги усвои в сравнение с суроватъчния. Също така соята съдържа много вода и повечето препарати не я изолират цялостно.

 

Прочетох за два продукта – ZMA и Калиев Бикарбонат. От къде бих могъл да ги намеря и на каква ориентировъчна цена?

ZMA (смес от Цинк, Магнезий и Калций) е добавка, която се изпозва за повишаване нивото на хормона на растежа. Нея можете да намерите във всички фитнес-зали и специализирани магазини за бодибилдинг. Калиевият Бикарбонат е малко по-специфичен и се използва по-рядко от любителите на железния спорт. Най-добре е да си го купите в комбинира формула от няколко минерала(предлага се от редица фирми), а в противен случай можете да потърсите в аптеките. Цените и на двата продукта са много относителни и зависи от това какво качество търсите.

 

Как е по-добре да се взима – креатин и протеин по отделно или и двете в един продукт? 

Добавките е по-добре да се взимат по отделно. С това се избягват вторичните продукти и се спазва стриктност в чистотата на веществото.

 

Колко пъти на ден трябва да взимам суроватъчен протеин, ако го комбинирам с креатин и декстроза?

Тази комбинация е удачна само след тренировка. Иначе суроватъчен протеин бихте могъл да вземате по всяко време или да заместите някоет хранене.

 

Как трябва да се вземат аминокиселините? Само по 6 след тренировка добре ли е? Високовъглехидратен продукт преди тренировка и 6 аминокиселини след нея подходяща комбинация ли е?

Това зависи от дозата, която се съдържа в еднав таблетка. При 2700 дозата е малка – по-добре просто ползвайте хубав суроватъчен изолат. Комбинацията, която сте посочил ще ви донесе резултат.

 

Вярно ли е, че креатинът влияе на кръвната захар при хора, болни от диабет 

Това важи само когато се комбинира с декстроза и предизвиква мощно инсулинова секреция. Самият креатин е аминокиселина и не би могъл да покачи нивото на кръвната захар.

 

Ако разтварям креатина във вода и тогава го пия след тренировка това намалява ли ефекта му. По-добре ли е да го приемам в прахообразен вид без да го разтварям в нищо.

Най-добре е да го разтворите с буйно разбъркване(ползвайте шейкър) в поне 500мл вода и да го изпиете веднага. Ако нямате такава възможност тогава приемайте продукта направо в устата и преглъщайте със същото количество вода.

 

Взимам по 50-60 гр. глюкоза след всяка тренировка, но искам да разбера тя вреди ли по някакъв начин, мога ли да се разболея от диабет.Добре ли е да я разтварям във вода, когато я пия или трябва в нещо друго.

Освен след тренировка в комбинация с набор от аминокиселини, глюкоза не приемайте допълнително. Все пак тя е проста захар и довежда отделянето на инсулин до пик. Тя не е вредна, но прекаляването с нея в продължение на дълъг период от време би могло да доведе до заболяване, особено ако генетично сте предразположен към диабет.

 

Copyright © 1999 - 2009 Nextel Co