Повече информация за мускулите антагонисти.

Мускулите антагонисти са просто казано всички тези, които извършват противоположни на основните движения разгъвания. Такъв е трицепсът например. Той се противопоставя по движение на бицепса и е мускул-антагонист. За тях няма нищо специално – те се тренират както всяка останала мускулна група, стига да не е изоставаща.

 

Смятате ли, че програмата ми е добра?

1.бицепс, трицепс, предмишница

3.крака, коремна преса

5.гърди, коремна преса

7.гръб, рамо, врат

Програмата ви е добре разпределена.Oтделянето на големите мускулни групи в самостоятелни тренировки, а ръцете в друга е един от успешните принципи, но бихте могъл да усъвършенствате програмата си като намалите упражненията в деня за ръце. Правете по 2 за бицепс, 2 за трицепс и 1 за предмишница (1-та седмица можете да тренирате долната част, 2-та седмица- горната част и т.н.). Ако имате натрупан стаж може веднъж месечно да правите бицепс/трицепс в супер-серия. Това ще ви даде страхотно напомпване. Комбинирайте гръб с гърди; групите са близки и си помагат взаимно. Ако държите да има упражнения за рамо и в тренировката ви за гръб, можете да тренирате само задната част на рамото. Предната и задната ги натоварвайте в тренировката си за гърди. Щом добавяте и врат в тренировката си значи искате добро развитие навсякъде и ще е удачно да прибавите 1 упражнение за трапец. Така ще направите почти завършен цикъл- (гръбни мускули + задно рамо + трапец+врат), (гърди+предно+средно рамо) и ръце. Така ще осъществите най-голямо кръвонапълване и ще имате идеална среда за мускулен растеж.

 

Програмата ми е следната: 1 ден – гърди,рамо, бицепс; 2 ден – гръб, бедра, трицепс. Корема и прасеца тренирам всеки път. Нещо трябва ли да се промени?

Вие тренирате гърди-бицепс, гръб-трицепс. И в двата случая малката мускулна група не участва в движенията на голямата и по този начин в двете отделни тренировки вие натоварвате и бицепса и трицепса двойно. И двете тренировки са ви доста обемни и ще ви изтощят. След този начин на трениране е много трудно мускулите ви да се възстановяват до следващата тренировка. Например – вие натоварвате трицепса си прекалено много в деня за гърди и рамо. Преди той да се е възстановил оптимално вие го тренирате отново, този път самостоятелно. Освен ако не тренирате много кратко и интензивно или се храните много – тогава ефект няма да има и ще се чувствате преуморен. Просто разменете местата на бицепс и трицепс, тренирайте с по-малко серии и по възможност отделете краката в друг ден.

 

На 17 години съм. Тренирам от около година и тежа 72кг при ръст от 185см. Бихте ли ми казали дали програмата ми е добра: 1.гърди, гръб, рамене; 2. ръце и крака; 3. почивка; 4. като първия; 5. като втория; 6,7- почивка?

Ттренирате много тежко и много често. Все пак вие упражнявате всичките си групи 2 пъти седмично през много малък интервал от време. По този начин групите няма да могат да се възстановят максимално и ще претренирате всеки път. Преразгледайте отново програмата си и систематизирайте упражненията, които най-добре разботят за вас. След това ги разделете по едно, а не по две, в продължение на цялата седмица. Имайте предвид, че освен ако не сте професионален културист ще са ви нужни поне 5 дни за да могат големите групи да се възстановят.

 

Тренирам бокс, но искам да посещавам и фитнес зала. Как трябва да е ориентирана тренировката за да е съвместима с бокса? Основната ми цел е да имам повече сила и по-добро телосложение.

Силата се гради с много тежки тренировки. Малко упражнения с максимална тежест – 3-6 повторения. Можете да правите бицепс-трицепс в една тренировка. Веднъж-два пъти месечно можете да правите тренировка за издръжливост с много серии и упражнения.

 

Нямам много време за тренировки, защото работя. Един ден тренирам рамо с гръб, а в друг – гърди и ръце. Какво е вашето мнение за този начин на тренировка?

Ако тренирате с много мускулни групи наведнъж и нямате много време за възстановяване е добре да изпълнявате единствено основните движения – без много умора и свръх-тежести. По-добре би било да размените мястото на рамото с ръцете.

На 17 години съм и съм висок 185,5см. На тази възраст трябва ли да правя мъртва тяга и клек след като натоварват силно гръбнака и кръста?

Ако ги правите перфектно и с разумни тежести – няма да има проблем, но това е много относително и може да е опасно на възраст, в която връзките са още слаби.Когато става въпрос за здравето трябва да сте много предпазлив.

 

Преди няколко седмици си травмирах рамото. Наскоро започнах да тренирам отново, но след тренировка на гърди чувствам силни болки в ставата. Какво да правя?

Много е важно да уточните точно каква е болката и да си спомните отчетливо какво я е предизвикало. Проблемите може да са много и различни, но най-вероятната причина е претоварване. За съжаление рамото има много сложна структура и травмата може да е трудно поправима. Най-доброто, което можете да направите е да се консултирате с подходящ специалист, иначе рискувате още по-лоши последствия. Не правете упражнения, които включват пряко или частично участието на рамената.

 

Аз съм начинаещ. Уместно ли е да тренирам гърди и крака в един ден? 

Тренировката ви не е противопоказна, но обмислете варианта да тренирате малък и голям мускул (гърди-трицепс; гръб-бицепс; крака-прасец).

 

Седалищните ми мускули са прекалено големи съпоставено с цялото ми телосложение. Как да ги намаля при положение, че те са само от мускул, а не от мазнини?!

Тренирайте с разумни тежести до пълно изтощение. Ако можете правете го всеки ден или възможно най-често. Това ще ви доведе до мускулен разпад, още повече ако в диетата ви има калориен дефицит. Все пак обърнете внимание дали проблемът не е и в големината на тазовата кост,

 

Защо имам сила да направя 3 серии по 5 повторения с 65кг, а нямам сила да вдигна 75кг веднъж?

Пет повторение с 65кг от съответното упражнение е тежест, която е на предела на силите ви (щом правите само толкова повторения). Амплитудата от 10кг над нея е прекалена и е логично, че не можете да направите повторението. А дори и да успеете то няма да бъде стриктно – все пак тук става въпрос за бодибилдинг, а не за силов трибой!

 

Искам да питам дали програмата ми е правилна за маса? Ако не е, какво да променя: тренирам 3 дни в седмицата-четвъртък: гърди и трицепс ; събота: гръб и бицепс ;неделя: рамо, предмишница и китка. Всички мускулни групи по 2 упражнения с по 3 серии с максимално натоварване.

Програмата ви е добре разпределена. Само не забравяйте да загреете добре и особено в деня за рамена, защото те няма да са достатъчно топли за тренировка.

 

Добре ли е да се тренира мускулна група на 6 дни като всяка седмица се пада на различен ден и постоянно се мести?

Ако имате повече стаж и вече обикновените базови тренировки са дали своя резултат, да. Добре е да се тренира малък и голям мускул в едно или поне в един ден. Ако ги разграничите толкова силно може и да нямате време за почивка. От друга страна това, че се падат в различни дни е шокиращо и спомага при растежа.

 

Лошо ли е ако тренирам корема 7 пъти в седмицата, та понякога и по 2 пъти на ден?

Не е противопоказно, но бихте могъл да понамалите тренировките, защото ежедневното наторване няма да ви даде по-добри резултати от упражнения два или три пъти седмично. Да претренирате е трудно, освен ако не използвате тежести и много, много повторения.

 

Висок съм 180 см., тежа 60 кг. Програмата ми 1ден – гърди, бицепс, 2ден – гръб, трицепс, 3ден – рамо, трапец, 4 ден – крака и почивам 1 ден. За всяка мускулна група правя по 3 упражнения. Бихте ли ми казали дали за човек с моя ръст това е удачна програма и какви препоръки имате?

Комбинирайте трицепса с гърдите или поне разменете дните, защото ако го тренирате през втория ден и на следващия го използвате с рамото, той вече ще е хипертрофирал и може да го превърнете в изоставаща група. Като цяло програмата ви е добра, но не забравяйте да си давате повече почивка

 

Copyright © 1999 - 2016 filibe.com