Кои са най-добрите упражнения за ширина в гърба?

Най-добрите упражнения са пул-даун на скрипец, гребане с тесен хват на скрипец и гребане с щанга. Изпълнявайте ги по 2-3 серии с натоварваща тежест и стриктно изпълнение и ще видите резултат. Добър знак, че групата е натоварена и ако усещате след-тренировъчната болка в широката част на гърба.

За натрупване на маса добър ли е двудневния сплит?

Ако имате много години стаж в културизма и знаете как да го прилагате и как да се възстановявате – той несъмнено ще донесе резултати. Сплитът има много добро приложение, когато се търси развитие в детайли, защото позволява изключително съсредоточена тренировка.

Какво точно значи “тежка” тренировка за маса? Ако правя 4 упражнения с по 4 серии и 6-8 повторения за 2 мускулни групи наведнъж добре ли е?

Повторенията са в нормата за маса, но би трябвало да намалите упражненията от 4 на 3 за големите групи и от 4 на 2 за малките. Повече от 3 серии за упражнение не правете.

Кои упражнения според вас са най-подходящи за натрупване на мускулна маса на рамото(предно,задно и средно)?

За предно – милитъри изтласкване с щанга пред врат. За средно – странични вдигания с дъмбели и за задно –раменни преси с щанга зад врат. Комплексни упражнения за целите рамена са Арнолд изтласкването и раменните преси с щанга зад врат.

Как да направим широки и големи рамене?

Пръв и основен фактор за широките рамене е генетиката. До колкото зависи от фитнеса, единственото, което можете да направите е да си изградите специална тренировка за рамена и да имате много добра хранителна програма. За маса в раменете правете най-много по 2 упражнения на тренировъчен ден, например раменни преси зад врат и странични вдигания. Въртете упражненията всяка седмица и никога не претренирайте!

Кое е по-добро за гърба – набирания или упражнения на скрипец? Имайте в предвид, че имам изкривяване в гърба и тренирам за маса.

Гребането на скрипец винаги е страхотно упражнение за гръб. Макар че използва въжета и макари, то е идеалното упражнение за маса в гърба и го натоварва по прецизен начин. Освен това във вашия случай ще можете да изолирате кръста и няма да рискувате травми. Набирането също е добро упражнение, но то е изометрично и в повечето случаи не позволява чиста амплитуда на движение.

Кажете ми колко упражнения,серии и повторения да правя за да натрупам маса на прасеца.До момента правя 1 упр с 5 серии по 15 повторения-повдигане на пръсти с щанга зад врат. Така качих 2 см на прасеца но от известно време е в застой и не расте.Мога ли да продължажам да го тренирам по същия начин?

Всяка седмица въртете повдигане на пръсти в изправено положение и повдигане на пръсти от седеж. Правете упражнението с не повече от 4 серии, но всяка една от тях да е до отказ. По принцип за прасец е по-добре да се работи с малки тежести или само с тази на тялото. Ако на вас ви действа по-добре, правете го с тежест, но не позволявайте на еднобразието да ви доведе до застой.

 

Copyright © 1999 - 2016 filibe.com