ПРОЛЕТНА САЛАТА С КИСЕЛО МЛЯКО

Продукти за 1 порция: Зелена салата - 80 гр, пресни краставици - 90 гр, репички - 20 гр, кисело мляко - 30 гр, олио - 10 гр, чесън, копър и сол.

Начин на приготовление: Зелената салата се измива и нарязва на ситно. Краставиците се обелват и нарязват на кубчета, разбъркват се със салатата и се изсипват в салатиера. Залива се с кисело мляко, подправено със счукан чесън, сол, копър и олио. Гарнира се с фунийки от краставица, репички и клонка магданоз.

 

САЛАТА ОТ ПЕЧЕНИ ПИПЕРКИ БЮРЕК

Продукти за 1 порция: Пиперки червена капия - 160 гр, орехови ядки - 40 гр, олио - 10 гр, оцет - 5 гр, чесън и сол.

Начин на приготовление: Пиперките се изпичат, обелват се, изчистват се от семето и се разрязват на две по дължина. Приготвя се сос от олиото, чесъна, оцета и солта. Пиперките се заливат с него и престояват около 30 минути. Изцеждат се, панират се в счуканите орехови ядки и се нареждат ветрилообразно в чиния за салата. Гарнират се с клонка магданоз.

 

КАРТОФЕНА САЛАТА С ЯЙЦА

Продукти за 1 порция: Картофи - 120 гр, зелена салата - 80 гр, 1 варено яйце, прясно мляко - 20 гр, репички - 40 гр, олио - 15 гр, оцет - 5 гр, магданоз и сол.

Начин на приготовление: Сварените картофи се обелват и нарязват на кръгчета. В салатиера се нареждат ветрилообразно листа от зелена салата. Върху тях се подреждат спираловидно картофените кръгчета, предварително осолени и заляти с топло прясно мляко. Отгоре се поръсват със ситно нарязан магданоз, олио и оцет. Около картофите върху листата от салатата се оформя венец от резенчета варено яйце и репички.

МЕШЕНА ЛЯТНА САЛАТА

Продукти за 1 порция: Пресни домати - 50 гр, печени пиперки - 40 гр, печен патладжан - 50 гр, пресни краставици - 40 гр, червен лук - 15 гр, сирене - 30 гр, маслини - 10 гр, олио - 10 гр, оцет - 5 гр, магданоз и сол.

Начин на приготовление: Пиперките и патладжаните се изпичат, обелват се и се режат на кубчета, доматите - на резенчета, краставиците - на кубчета, червеният лук - на дъги, магданозът - на ситно. Нарязаният зеленчук се разбърква със солта и се подправя с оцет и олио. Оформя се на купчинка в чиния за салата, отгоре се настъргва сиренето и се украсява с фунийка от печена пиперка, маслина и клонка магданоз.

 

ПАСТЕТ ОТ ЗРЯЛ ФАСУЛ

Продукти за 1 порция: Зрял фасул - 35 гр, доматено пюре (или лютеница) - 25 гр, праз - 20 гр, олио - 15 гр, оцет - 5 гр, маслини - 10 гр, магданоз и чер пипер.

Начин на приготовление: Свареният фасул, още топъл, се отцежда от водата и се пасира с преса. Кашата се подправя с доматеното пюре, ситно нарязания праз, олиото, оцета, ситно нарязания магданоз и смляния чер пипер. Разбърква се добре, шприцова се в средата на чиния за салата и се украсява с маслини и клонка магданоз. Пастетът може да се използва за приготовление на комбинирани салати, за пълнене на печени пиперки или домати.

 

 

Copyright © 2000-2013 filibe.com