Гюнтер ШлиеркампфХранителните добавки

 

В днешно време има огромно количество добавки, но дори и реномираните фирми произвеждат скъпи и ненужни суплементи.

 

 

 

 

Добавките се делят на няколко вида:

 

1) за маса

2) за чистене на мазнини

3) за стави и сухожилия

4) за имунната система

 

Отдавна се предлагат и добавки за сухожилия, кости, хрущяли; за увеличаване нивото на тестостерона; за увеличаване капацитета на клетката; за инсулинов пик и още безброй други, но те са извън сферата на този сайт.  

Добавки за мускулна маса

 

Добавките, върху които ще наблегна са тези за маса и за орелефяване. От тези за маса най-добрите са:

 

1)Суроватъчният протеин

2)Аминокиселините (и специално тези с разклонена верига – BCAAs)

3)Глутаминът

4)Креатинът

5)HMB

6)ZMA

7)Гейнърът

 

Ако не разполагате с много средства, то може и да не купувате Гейнър, HMB и ZMA, но ако ще взимате добавки, то останалите първите от списъка трябва да ги има в листата ви.

 

Аминокиселините са структурните единици на белтъка и те са най-важният елемент за изграждането на мускулна маса. Те се делят на незаменими и заменими, като вас трябва да ви интересуват основно незаменимите, които са 8 на брой. 3 от тях са с разклонена верига (левцин, изолевцин и валин – BCAAs) и те първи изчезват от мускулите при натоварване. Тях задължително трябва да си ги набавяте с добавките.

 

Суроватъчният протеин съдържа най-доброто съотношение от аминокиселини и е най-предпочитаният белтъчен препарат в света. Той е подходящ за прием през целия ден. Най-добрият протеин е суроватъчният изолат, който съдържа полу-разградени белтъчни молекули, които навлизат в кръвта до 15-20 мин. след прием.

 

Глутаминът е най-разпространената в мускулите аминокиселина (около 60% от белтъците в мускулите ни са глутамин). Тя е заменима аминокиселина и може да се синтезира от други три незаменими. В бодибилдинга обаче, глутаминът, взет веднага след тренировка и през деня е най-добрият начин мускулите ви да се възстановят. Освен това глутаминът повишава и нивото на хормона на растежа.

 

Креатинът, макар и много нашумял, не е най-добрата добавка в света. Ако досега не сте взимали креатин, той ще ви донесе добро количество маса за кратко време – от порядъка на 2-5кг за около месец. Той пълни мускулните клетки с вода и ги кара да изглеждат напомпани. За него комбинирането с алфа-липоева киселина и глюкоза е препоръчително, тъй като тези съставки разширяват максимално мускулната клетка и отварят мембраните й за оптимално напълване с хранителни вещества.

 

HMB – това е дериват на аминокиселината левцин, който е напълно готов за усвояване от тялото. Той е подходящ за начинаещи и при тях дава най-добри резултати. НМВ в комбинация с креатин дава най-добър резултат и като маса, и като сила.

 

ZMA – това е съчетание от Цинк, Магнезий и Калций, което повишава значително нивото на хормона на растежа и по този начин ви позволява да трупате повече чиста мускулна маса.

Гейнърът е по-скоро продукт направен за печалба, а не за мускулна маса. Хубавото е, че митовете около препарата вече се прогониха и фирмите започнаха да правят по-качествени добавки от тази линия. Общо казано, гейнърът е препарат, който съдържа в себе си въглехидрати и протеин. Въглехидратите, както може би знаете, дават енергия, но белтъците(протеинът) са мускуло-изграждащата съставка, в която влиза целия набор от аминокиселини. Ако ще взимате гейнър, имайте впредвид, че той може да ви донесе маса, но също и нежелани мазнини.

 

Добавки за релеф

 

Общоприето е тези добавки да се наричат фет-бърнъри (горящи мазнините), но всеки един продукт действа по различен начин. Основно всички фет-бърнъри съдържат Л-Карнитин. Това е съставка, която повишава телесната температура и спомага за горенето на мазнините. Най-силните продукти за релеф съдържат ефедрин и кофеин, които действат синергистично.

 

Най-доброто съчетание е термогеничен продукт, който да съдържа ефедрин, кофеин, Л-карнитин, аспирин и подтискащи апетита съставки.

 

Важно: Преди да ползвате такъв препарат имайте предвид, че той е много силен и ако имате каквито и да било противопоказания и алергии към някоя от съставките не го купувайте, просто намерете продукт-заместител или някой с по-слаб ефект върху нервната система. Препоръчителните дози, които са описани на опаковката няма да ви навредят, но все пак бъдете предпазливи.

 

Вече могат да се срещнат и блокери на мазнините и въглехидратите, но те се използват при наднормено тегло. Ако става въпрос за оформяне на детайли, се използват и така наречените транс-дермални гелове, които проникват през кожата и разтварят мастните депа чрез субстанция.

   

Добавки за стави и сухожилия

 

С течение на времето смазочните вещества между костите изтъняват и при големи тежести рискувате непоправими травми. Залавните места на мускулите също трябва да бъдат здрави за да могат да издържат на натоварванията. Ако можете да си го позволите, продукт с Глюкозамин, Кондроитин и евентуално MSM може да ви помогне. Нашумели са и препаратите с добавен хрущял от акула, който се счита за добра алтернатива в борбата с травмите.

 

Добавки за имунната система

 

Ако се занимавете с какъвто и да е спорт не можете да минете без витамини и минерали. Това са едни от най-важните елементи за човешкото тяло, липсата на които води до нарушения при обмяната, отпадналост и куп специфични болести. За да има ефект от диетата, добавките и тренировките, е препоръчително да взимате ежедневно по 1-2 таблетки с мултивитамини и минерали.  

При спортуващи е удачно и да се взема допълнително количество Витамин С от порядъка на 0.1 –0.5г дневно. Ако търсите оптимален ефект от този вид суплементиране, можете да вземете и таблетка от витамините в B-Complex всяка сутрин. Те ще ви помогнат при синтезирането на белтъци.

 

 

Copyright © 1999 - 2016 filibe.com